Producten
Blog_Banner_13_vacuum_verpakt.jpg

Vacuüm verpakken - voor als voedsel écht vers moet blijven.

Gewijzigd op: 5-11-2024

Een stuk kaas of vlees moeten weggooien omdat het bedorven is – dat wil niemand. Het bederf van voedsel wordt vaak veroorzaakt door bacteriën en schimmels die het aantasten. Hoe kunnen we voorkomen dat deze organismen hun werk doen? Vacuüm verpakken biedt de perfecte oplossing! In dit blog gaan we dieper in op vacuumzakken en de verschillende manieren om voedsel langdurig vers te houden. 

Het woord "vacuüm" stamt uit het Latijn en betekent "luchtledig", oftewel "zonder lucht".

Waarom vacuumzakken voedsel langer vers houden

Met vacuümzakken kun je voedsel tot wel vijf keer langer vers houden. Door het vacumeren wordt de zuurstof rondom het voedsel verwijderd, waardoor schimmels en bacteriën geen kans krijgen om te groeien. Bij Eggink verpakkingen hebben we diverse soorten vacuümzakken, afgestemd op specifieke vacuümmethodes, om aan al jouw behoeften te voldoen. 


Vacuümmachines met een kamer

Een van de meest effectieve methodes om te vacumeren is met een kamer-vacuümmachine. Het product wordt in een vacuümzak geplaatst en in de machine gelegd. Zodra de kamer wordt afgesloten, start het proces waarbij de lucht wordt weggetrokken. Binnen 10 tot 20 seconden is je product volledig vacuüm verpakt. 

Voordelen van een vacuummachine met kamer

  • Snelle vacumeertijd;
  • Diep vacuümniveau
  • Lagere kosten voor compatibele vacuümzakken.

Wil je zien hoe dit werkt? Bekijk deze video voor een stapsgewijze uitleg van het vacumeerproces met een vacuümmachine met kamer. 

 


Vacuüm buiszakken en zijlaszakken

Er zijn twee soorten zakken geschikt voor bovenstaande vacuümmachine, namelijk zijlas- en buiszakken. Beide soorten zakken hebben hun eigen voordelen. 

Zijlaszakken

Een vacuümzak met zijlas bestaat uit twee lagen folie die langs de zijnaden aan elkaar worden geseald. Hierdoor ontstaat een verpakking die aan drie zijden dicht is. Deze zakken worden gemaakt van hetzelfde materiaal als onze buisvormige vacuümzakken, maar ze zijn vaak wat voordeliger. De lagere kosten komen doordat het productieproces van zijlaszakken minder bewerkelijk en sneller is dan dat van buiszakken. 

Vacuum buiszakken

Onze vacuüm buiszakken zijn naadloze zakken zonder zijnaden, met slechts één las aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat het verpakte product mooi strak en glad in de zat zit. Anders dan bij andere vacuümzakken zijn buiszakken naadloos aan de zijkanten, waardoor ze een buisvorm aannemen. Dit ontwerp vermindert vouwen en kreuken, wat de stevigheid van de vergroot en het product een aantrekkelijke uitstraling geeft. 

Verschil zijlaszakken en buiszakken

Het verschil tussen de zijlaszakken en de buiszakken zijn dus voornamelijk de prijs en de uitstraling. Zijlaszakken zijn goedkoper dan buiszakken en goed te gebruiken voor intern gebruik. Wil je je producten mooi presenteren? Dan kan je beter buiszakken gebruiken voor een luxe en nette uitstraling. 


Vacuummachines zonder kamer

Een andere manier om te vacumeren is met een kamerloze vacuümmachine. Bij deze methode blijft de zak buiten de machine, en wordt deze gevuld met producten in een speciale fleecezak met geribbelde structuur. Let op: deze fleece vacuümzakken zijn niet geschikt voor vacuümmachines met kamer.

Voordelen van een kamerloze vacuümmachine:

  • Lagere aanschafprijs;
  • Compacte afmetingen;
  • Makkelijk in gebruik.

In onderstaande video zie je hoe je een kamerloze vacuümmachine thuis kunt gebruiken. 


Meer weten over onze vacuümzakken?

Neem gerust contact met ons op via de mail of telefoon. We helpen je graag bij het kiezen van de ideale vacuümverpakking!